Skip to content

BLOG

De stijging van de hypotheekrente zet door.

Dat de hypotheekrente aan het stijgen is, zal niemand zijn ontgaan. Nu lijkt het er ook op dat deze stijgende hypotheekrente een blijvertje is. In vergelijking met eind vorig jaar is het verschil inmiddels opgelopen tot meer dan 2%. Met dien verstande dat het ook afhankelijk is van de looptijd van een hypotheek. Voor deze stijging zijn een drietal redenen te noemen: de hoge energieprijzen, de toenemende inflatie en de oorlog in Oekraïne.

Hierdoor is er veel onzekerheid over de toekomst ontstaan. Met als gevolg dat de kapitaalmarkt flink in beweging is gekomen. En die beweging lijkt vooralsnog niet te stoppen. Ook al vertoont de rente de ene dag een stijging en de andere dag een daling; over de eerste vier maanden van 2022 is een aanzienlijke stijging te zien. In deze nieuwste Van de Water blog zoomen we verder in op de rol van de Europese Centrale Bank (ECB), de samenhang met de kapitaalmarktrente én een mogelijk advies tot actie.  

Europese Centrale Bank
Het beleid van de ECB speelt een rol in de ontwikkeling van de hypotheekrente. Zij zijn namelijk van plan om minder staatsobligaties op te gaan kopen, terwijl ze dat sinds 1 november 2019 maandelijks juist doen om de economie te stimuleren. Echter, nu is de verwachting dat ze nog voor het einde van dit jaar zullen stoppen met dit zogeheten opkoopprogramma. Daarbij komt dan ook nog eens de overweging om de rente op termijn te verhogen, wat zorgt voor een situatie die de kapitaalmarktrente alleen maar verder zal opdrijven.

Samenhang
En laat de hypotheekrente nu nauw samenhangen met de rente op de kapitaalmarkt. Wanneer de kapitaalmarktrente omhoog gaat, dan volgt op korte termijn ook de hypotheekrente in de slipstream. Dit is dan ook exact de reden dat de meeste banken de hypotheekrente in de afgelopen maanden (meermaals) hebben verhoogd.

Actie?
We kunnen er niet omheen dat de hypotheekrente dus aan het stijgen is. Maar, aan de andere kant van de medaille: de hypotheekrente is historisch gezien nog altijd laag. Wellicht is het dus verstandig om alsnog in actie te komen. Bijvoorbeeld als u uw hypotheek nog niet heeft overgesloten en u niet het risico wilt lopen dat de rente nog verder gaat stijgen. Of wanneer er op korte termijn verhuisplannen zijn.

Online inzicht
Sinds kort beschikken wij over een gloednieuwe tool op onze website. Met deze tool kunt u in één oogopslag alle actuele hypotheekrentes van de verschillende aanbieders bekijken. Ideaal dus als u zich aan het oriënteren bent op mogelijke vervolgstappen. Het enige wat u hoeft te doen, is naar onze website te gaan, rechtsonder op “bekijk ook onze handige andere tools” te klikken en dan te kiezen voor de vierde optie: “wat worden mijn maandlasten?”.

Advies
Toch blijft een persoonlijk advies onze voorkeur hebben. Bevindt u zich wellicht in de situatie dat het tijd is voor actie? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Onze Erkende Financieel Adviseurs voorzien u graag vrijblijvend van een passend advies.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!