Skip to content

BLOG

Hypotheek 2022: een overzicht van de belangrijkste wijzigingen

Het einde van het jaar nadert en dus is het weer tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Deze blog staat in het teken van het laatstgenoemde: vooruitkijken. Onlangs werd bekend dat de gemiddelde koopwoning in oktober opnieuw aanzienlijk duurder was ten opzichte van het vorige jaar: een stijging van 18,3 procent. En dus zijn de regels voor het afsluiten van een hypotheek en de aankomende wijzigingen voor 2022 misschien wel belangrijker dan ooit.  

Zoals ieder jaar het geval is, zal er ook het komende jaar weer het nodige veranderen op het gebied van hypotheken. De maximale hypotheekrenteaftrek zal verder omlaag gaan en er kan meer geleend worden als er een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt afgesloten. Maar dat is niet alles. In deze blog laten wij alle aankomende wijzigingen de revue passeren.

De hypotheekrenteaftrek
Voor inkomens boven de € 69.398 zal de hypotheekrenteaftrek opnieuw dalen. Waar zij nu nog 43% mogen aftrekken bij hun belastingaangifte, zal dit percentage volgend jaar nog maar 40% bedragen. Datzelfde geldt voor de aftrek van de eenmalige kosten die worden gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek, zoals de afsluitkosten. Daarbij is inmiddels ook al duidelijk dat het tarief in 2023 nog verder omlaag zal gaan naar 37,05%.

Maximale hypotheek met NHG
Zoals in de inleiding reeds beschreven, kan er in 2022 meer geleend worden indien u beslist een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie af te sluiten. Waar het maximum van een NHG-hypotheek dit jaar nog op € 325.000 ligt, zal dat komend jaar € 355.000 zijn. En wilt u ook nog eens energiebesparende maatregelen meenemen in de financiering? Dan is de grens maar liefst € 376.300.

Daarbij zullen de eenmalige kosten ook dalen. Dit zijn kosten die komen kijken bij het afsluiten van de hypotheekgarantie. Waar deze nu nog 0,7% van de lening bedragen, zal dat volgend jaar 0,6% zijn. Wat niet verandert, is dat deze kosten ook in 2022 eenmalig afgetrokken mogen worden bij de belastingaangifte. Voor uitgebreide details kunt u onze blog van vorige maand raadplegen.

Overdrachtsbelasting
Voor volgend jaar blijft gelden dat kopers – jonger dan 35 jaar – vrijgesteld blijven van overdrachtsbelasting. Voorwaarden zijn wel dat zij zelf in het huis gaan wonen én dat het huis niet meer dan € 400.000 zal kosten. Daarentegen betalen kopers – ouder dan 35 jaar – die zelf in het huis gaan wonen 2% overdrachtsbelasting van de totale koopsom. En koopt u in 2022 een huis puur voor de verhuur? Dan betaalt u een overdrachtsbelasting van 8%.

Gevolgen private lease
Wanneer u privé een auto least, staat dat momenteel voor 65% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze wordt altijd geraadpleegd door de hypotheekverstrekker wanneer u een hypotheek wenst af te sluiten. Echter, vanaf 1 april kan deze private lease een (groter) negatief effect hebben op de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. Vanaf deze datum wordt een private leasecontract namelijk voor de volle 100% geregistreerd bij het BKR. Iets wat in de praktijk grote gevolgen kan hebben. Namelijk: een tienduizenden euro’s lagere maximale hypotheek.

Eigenwoningregeling
De eigenwoningregeling omvat alle fiscale regels met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. Per 1 januari 2022 zal deze regeling op drie onderdelen worden aangepast. Het doel hiervan is de regeling eerlijker maken door onbedoelde beperkingen op de hypotheekrenteaftrek weg te nemen. Dit is onder andere van toepassing op mensen die samen met een partner een woning kopen, maar die daarvoor ook al zelf een koopwoning hadden. Of in het geval van vervelende situaties waarbij mensen een koopwoning hebben met een partner die komt te overlijden. Voor alle gedetailleerde informatie willen wij u doorverwijzen naar de website van de Rijksoverheid.

Contact
Staat het op uw planning om op de korte termijn uw woning te verkopen en op zoek te gaan naar een nieuwe woning? En heeft u hierbij vragen over uw lopende hypotheek of het oversluiten ervan? Onze NVM makelaars en erkende financieel adviseurs helpen u graag verder.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!