Skip to content

BLOG

WOZ-waarde flink gestegen? Nu tijd om de hypotheekrente te verlagen!

Jaarlijks bepaald een gemeente opnieuw de waarde van onroerende zaken (zoals huizen, gebouwen, percelen en grond). Bij een taxatie wordt uitgegaan van een bedrag dat een pand of een stuk grond bij verkoop op de eerste dag van het voorgaande jaar zou hebben opgebracht. Ondanks dat de WOZ-waarde weer flink gestegen is hoeft dit niet altijd nadelig te zijn.

LAGERE HYPOTHEEKRENTE
Bij een zogenaamde risicoklasse kijkt een hypotheek verstrekker bij het bepalen van de hypotheekrente naar de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van een hypotheek. Hoe minder risico, hoe lager de rente (Dit geldt niet voor hypotheken met een NHG Garantie, hier wordt altijd één rentetarief gehanteerd).

ZELF TUSSENTIJDS HYPOTHEEKRENTE VERLAGEN
De hypotheekrente wordt bij het afsluiten van een hypotheek altijd vastgelegd. Na een rentevaste periode wordt aan het eind hiervan de renteklasse opnieuw bijgesteld. Een hypotheekrente kan verlaagd worden door extra af te lossen. Wat echter veel huizenbezitters niet weten is dat tussentijds de risicoklasse aangepast kan worden. Een verzoek hiervoor dient wel zelf ingediend te worden.
Een hogere WOZ-waarde zorgt er ook voor dat huizenbezitters die hun woning willen verkopen meer gaat opbrengen. 

NADELEN VAN EEN WOZ-WAARDE STIJGING
Helaas heeft een stijging van de WOZ-waarde ook zijn nadelen. Voor de onroerendezaakbelasting (OZB), woningforfait, schenk- en erfbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting geldt, hoe hoger de WOZ-waarde hoe hoger de belasting.

ALLES ONDER ÉÉN DAK BIJ VAN DE WATER GROEP
We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn rondom WOZ-waarde of hypotheek, zeker als u een woning wil verkopen of kopen. De Van De Water Groep (met vestigingen in Breda, Oosterhout en Tilburg) kan u helpen bij het verkopen en kopen van een huis. Ook geven wij u graag een antwoord op vragen en zoeken samen met u naar de hypotheek die het beste bij u past. Wilt u bovendien goed geïnformeerd worden over alle bijkomende facetten bij het kopen of verkopen van onroerende zaken, neem dan contact met ons op.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!