Skip to content

BLOG

Woonlasten? Meer dan alleen een hypotheek.

Kopers van een nieuwe woning willen vaak als eerste weten wat de maximale hypotheek is die ze kunnen afsluiten en natuurlijk wat de bijbehorende maandelijkse kosten gaan zijn. Als het gaat om een hypotheek, wordt er altijd gekeken naar de rente en de aflossing. En in het geval van een huurwoning naar de huurprijs. Maar de maandelijkse woonlasten zijn veel meer dan dat. Iets waar al veel eerder in het aankoop- of huurtraject rekening mee dient te worden gehouden.

Het is altijd verstandig om uw totale maandelijkse lasten in beeld te hebben. Simpelweg omdat het helpt bij het maken van financiële plannen en keuzes. En bent u van plan om op korte termijn te gaan verhuizen? Dan is dit extra verstandig. Bij een verhuizing kunnen deze kosten namelijk veranderen, wat weer van invloed kan zijn op uw maandelijks te besteden budget. In deze blog zetten wij de voornaamste terugkerende maandelijkse kosten voor u op een rijtje. Leest u mee?

Energiekosten
De meest besproken en tevens grootste kostenpost is zonder twijfel de energiekosten. Alle woningen met een gasaansluiting hebben – helaas – te maken met extreem hoge kosten. Uiteraard hangt het gasverbruik van een woning onder andere af van de grootte, het woningtype, het aantal bewoners en de isolatie. Zeker als er een groot huis verwarmd moet worden of wanneer het een groot gezin betreft. Maar dit doet niets af aan het feit dat de huidige gasprijzen de pan uit rijzen, onder andere door de oorlog in Oekraïne. Iets om dus veel rekening mee te houden.

Belastingen
Ook vanuit de gemeente zullen er rekeningen op de mat belanden. Voor bewoners van een eerste koopwoning is dit soms zelfs een complete verrassing omdat ze hier nog nooit mee te maken hebben gehad. Goed om te weten dat bepaalde belastingen en heffingen ook tot de woonlasten behoren. Voorbeelden zijn de onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren, de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapslasten. De hoogte van deze lasten verschillen per gemeente of provincie en kunnen dus bij uw (toekomstige) gemeente worden opgevraagd.

Opstalverzekering
Bij het afsluiten van een hypotheek heeft een bank ook bepaalde vereisten. Logisch, omdat zij een lening verschaffen over een woning. Mocht de lening op termijn niet kunnen worden nagekomen, dan zal de bank de woning verkopen. Echter, een niet goed onderhouden, beschadigde of incomplete woning zorgt voor waardevermindering. Om die reden eist de bank een opstalverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. Deze verzekering dekt schade aan het huis, bijvoorbeeld wegens storm of brand. Ook van deze lasten zijn geen gerichte indicaties te geven, omdat deze worden bepaald aan de hand van de locatie en bouwwijze van de desbetreffende woning.

Inboedelverzekering
Naast de opstalverzekering, wordt er vaak ook een inboedelverzekering afgesloten. Deze is, in tegenstelling tot de eerstgenoemde, niet vereist door de bank. Dat is simpel te verklaren, aangezien de inboedelverzekering de schade dekt aan spullen die niet vastzitten aan het huis zelf. Hierbij dienen we wel de kanttekening te plaatsen dat spullen vaak maar tot een bepaald, maximumbedrag zijn verzekerd. Vooral als het gaat om dure apparatuur en luxe spullen, zoals sieraden, kunst en muziekinstrumenten.

Onderhoud & reserves
Bij een koopwoning komen ook onderhoudskosten om de hoek kijken. Dit zal niet maandelijks of jaarlijks het geval zijn, maar als het zover is, kunnen de kosten nogal oplopen. Bijvoorbeeld het onderhoud aan houten kozijnen, het vernieuwen van de goten of het vervangen van de cv-ketel. Hiervoor adviseren wij dan ook om geld te reserveren. Een buffer is altijd prettig!

Abonnementen
Tot slot zal uw woning naar alle waarschijnlijkheid ook over een internet- en tv-aansluiting beschikken. Wanneer het om vaste aansluitingen gaat, worden deze kosten ook tot de maandlasten gerekend. Daarbij adviseren wij ook altijd om andere maandelijkse abonnementen mee te rekenen, zoals die van uw mobiele telefoon en streamingdiensten als Netflix, Videoland en ViaPlay. Op deze manier zult u nooit voor verrassingen komen te staan als het over uw woonlasten gaat.

Totaaloverzicht
Lang verhaal kort: alle woonlasten samen vormen een flinke waslijst. En dat is dus iets om wel degelijk rekening mee te houden bij de aanschaf van een woning en het af- of oversluiten van een hypotheek. Vindt u het lastig om uw huidige of mogelijk nieuwe situatie financieel volledig in kaart te brengen? Als Erkend Financieel Adviseur staan wij graag voor u klaar!

Meer informatie?
Neem contact met ons op!