Skip to content

BLOG

Woningwaarde omhoog? Hypotheekrente omlaag!

Het is niemand ontgaan dat de huizenprijzen in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn toegenomen. Ook tijdens de coronacrisis is hier geen verandering in gekomen. Zelfs het tegendeel gebeurde: prijzen bleven stijgen. Waar er vijf jaar geleden nog gemiddeld € 250.000 voor een woning werd betaald, is dat bedrag inmiddels met een ton toegenomen. Maar dat heeft gelukkig niet alleen maar nadelen. Doordat de prijzen en woningwaardes globaal gezien zijn toegenomen, bestaat namelijk de kans dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen.

Maar hoe zit dat precies? En wat moet u doen om erachter te komen of dit ook op uw situatie van toepassing is? In deze nieuwe Van de Water blog leggen wij dit stapsgewijs aan u uit.

Lager tarief
Hoe meer u heeft geleend voor de financiering van uw woning, hoe hoger de rente-opslag. Heeft u uw woning voor 100% (of meer, wat tot voor een aantal jaar geleden ook nog mogelijk was) gefinancierd met een hypotheek? Dan kan de rente-opslag oplopen tot 0,6%. Dat wil zeggen dat u – bij een hypotheek van € 250.000 – zo’n € 1.500 extra rente per jaar betaalt.

Echter, deze verhouding kan veranderen. Bijvoorbeeld doordat uw woning meer waard is geworden door marktontwikkelingen of doordat u heeft geïnvesteerd in het verduurzamen van uw huis middels zonnepanelen en/of een warmtepomp. Maar ook als u bijvoorbeeld heeft afgelost, kan deze verhouding veranderen. In deze gevallen kan de rente-opslag in een lager tarief vallen, waardoor er bespaard kan worden op de hypotheekrente.

Wat te doen?
Ten eerste dient u te weten of en hoeveel rente-opslag u betaalt en hoeveel u zou kunnen besparen. Vaak kan dit eenvoudig en snel worden teruggevonden op de website van de geldverstrekker in kwestie.

Vervolgens moet u de voorwaarden van uw hypotheek controleren. Hierin kunt u terugvinden of het überhaupt mogelijk is om de rente-opslag tussentijds aan te passen. In sommige gevallen is dat namelijk niet het geval.

Om serieus werk te maken van deze mogelijkheid, is het van essentieel belang om te weten hoeveel uw woning momenteel waard is. De WOZ-waarde is een prima richtlijn, maar deze loopt wel altijd een jaar achter. Zeker in de huidige situatie, waarbij prijzen blijven stijgen, kan het interessant zijn om uw huis opnieuw te laten taxeren.

Logischerwijs kost het laten taxeren van uw woning door een erkend taxateur geld. Desalniettemin kan het interessant zijn hierin te investeren, omdat het juist de bedoeling is dat u de kosten weer zal terugverdienen door de verandering van uw rente-opslag.

Tot slot zult u uw geldverstrekker moeten benaderen om de verlaging schriftelijk door te laten voeren. Dit kunt u zelf doen, maar uiteraard kunt u ook een beroep doen op onze kundige en onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Meer informatie
Heeft u behoefte aan meer informatie naar aanleiding van deze blog? Of bent u op zoek naar erkende, onafhankelijke specialisten die u kunnen helpen met uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!