Skip to content

BLOG

Stijgende koopkracht in 2021, ondanks de huidige coronacrisis

Het coronavirus houdt ons land nog steeds in z’n greep. Zo lijken de besmettingscijfers de afgelopen weken alleen nog maar toe te nemen en zijn we mogelijkerwijs in afwachting van nog strengere maatregelen. Een situatie die tot – pak ‘m beet – maart van dit jaar niet voor mogelijk werd gehouden. En toch is het helaas de harde realiteit waar we momenteel mee te maken hebben. Dat wil echter niet zeggen dat er alleen maar negatief nieuws te melden is. Sterker nog: de koopkracht van alle (!) burgers zal in 2021 gaan stijgen.

Dit is de conclusie die kan worden getrokken naar aanleiding van de afgelopen Prinsjesdag, die inmiddels een maand achter ons ligt. Wij zetten de belangrijkste punten uit de Miljoenennota 2021 voor u op een rijtje. 

Middeninkomens profiteren
Als we de rekenmodellen van het kabinet aanhouden, gaan werkenden met een middeninkomen er volgend jaar met ongeveer 1% het meeste op vooruit. De mensen met een pensioen of uitkering profiteren met de helft, zo’n 0,5%. Dit geldt ook voor de rijken.

Meer arbeidskorting, minder belasting
De stijgende koopkracht voor het aankomende jaar is vooral te danken aan de arbeidskorting. Deze wordt voor alle werkenden namelijk hoger. Daarbij komt ook nog eens dat het tarief van de eerste belastingschijf wordt verlaagd van 37,35% naar 37,10%. Deze combinatie van ontwikkelingen zorgt er voor dat werkenden netto simpelweg meer over zullen houden.

Hogere vrijstelling box 3
Goed nieuws voor alle spaarders en kleine beleggers! In 2021 zal het van belasting vrijgestelde vermogen stijgen naar €50.000. Indien u een fiscale partner heeft, hoeft er zelfs pas belasting betaald te worden als uw box 3-vermogen hoger is dan €100.000. Een mooie ontwikkeling die het hebben van spaargeld motiveert.

Vrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen vanaf volgend jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

Eigenwoningforfait
In 2021 zal het eigenwoningforfait van huizen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en €1.090.000 verlaagd worden. Het eigenwoningforfait ziet de Belastingdienst als inkomsten die u hebt uit uw eigen woning. Het is een percentage dat berekend wordt over de WOZ-waarde van uw huis en dit percentage zal in 2021 worden verlaagd. Dit moet ertoe bijdragen dat de afbouw van de maximale hypotheekrenteaftrek wordt gecompenseerd, wat extra gunstig is voor mensen met een modaal inkomen (en lager dan €68.507).

Meer informatie
Heeft u behoefte aan meer informatie naar aanleiding van deze blog? Of bent u al op zoek naar de hypotheek of woning die het beste bij u past en wilt u graag van onze erkende, onafhankelijke adviseurs gebruik maken om zo tot de juiste keuze te komen? Neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!