Skip to content

BLOG

Officieel: het kabinet schrapt de overdrachtsbelasting voor starters

De afgelopen jaren waren het toch vooral de starters voor wie de woningmarkt een onneembare vesting bleek te zijn. Echter, nadat we de voorbije maanden al hebben kunnen delen dat de druk op de woningmarkt afneemt (waardoor de kansen voor starters stijgen), de hypotheekrente nog steeds laag is én er mogelijkheden zijn voor een zogeheten starterslening, is er nu opnieuw goed (starters)nieuws te melden. Het kabinet heeft namelijk definitief besloten om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. Dit werd tijdens Prinsjesdag officieel bevestigd.  

Het hing al wat langer in de lucht door de uitgelekte miljoenennota, maar nu is het dus definitief. Per 1 januari 2021 hoeven starters bij de aankoop van een woning geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Op dit moment bedraagt deze belasting nog 2 procent van de totale koopsom. Op een koopwoning van 275.000 euro is een starter vanaf 2021 dus 5.500 euro goedkoper uit.

Voorwaarden
De grote vraag is natuurlijk: wanneer komt u nou daadwerkelijk in aanmerking voor vrijstelling van deze overdrachtsbelasting? U dient simpelweg aan vier voorwaarden te voldoen. Allereerst bent u tussen de 18 en 35 jaar oud. Ten tweede koopt u uw eerste woning. Ten derde heeft u deze vrijstelling van overdrachtsbelasting nog niet eerder ontvangen en bent u bereidt dit ook vast te laten leggen in een verklaring. Tot slot gaat u zelf in de woning wonen. Verhuren is dus niet toegestaan. Als u aan deze vier voorwaarden voldoet, hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen.

Beleggers
Met deze nieuwe, kersverse maatregel wil het kabinet de vastgelopen woningmarkt weer gelijktrekken. Jongeren komen er nu namelijk niet tussen. Één van de redenen hiervoor is de aanwezigheid van particuliere beleggers. Zij kopen panden op om deze vervolgens weer te verhuren. Zeker in de grote (studenten)steden is dat veel het geval. Het is dan ook niet voor niets dat het kabinet ook heeft besloten om de overdrachtsbelasting voor de particuliere belegger te verhogen van 2 naar 8 procent.

Tweede woning
Maar niet alleen particuliere beleggers gaan het verhoogde tarief van 8 procent overdrachtsbelasting betalen. Iedereen die vanaf 1 januari 2021 een woning koopt, maar daar niet zelf in gaat wonen, betaalt dit aanzienlijk hogere tarief. Dat betekent ook dat mensen die een tweede woning of huis voor hun kind aanschaffen, meer belasting moeten gaan betalen. Ten slotte gaat het kabinet ook voor bedrijfspanden de overdrachtsbelasting verhogen. Daar waar men in de huidige jaargang 6 procent belasting dient te betalen, wordt dit met ingang van volgend jaar ook 8 procent.

Meer informatie
Heeft u behoefte aan meer informatie, twijfelt u of u aan alle voorwaarden voldoet of wenst u een persoonlijk advies te ontvangen? Neem dan contact op met ons kantoor voor een vrijblijvende afspraak. Dan nemen we samen uw situatie door en bekijken we wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!