Skip to content

BLOG

Hypotheekrente omhoog: wat betekent dat voor u?

Inmiddels bevinden we ons al zo’n vier maanden in de coronacrisis en dat blijft helaas niet zonder gevolgen. Zo is de hypotheekrente voor het eerst sinds lange tijd iets gestegen. Dit is echter geen reden voor paniek. Daarom zetten wij de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij.

Dat niet iedere aanbieder even onder de indruk is van de huidige situatie, blijkt uit de grote verschillen in rentestijgingen. Waar sommige rentes nauwelijks zijn gestegen, hebben andere aanbieders de rente juist van een flinke verhoging voorzien. In de meest extreme gevallen gaat het zelfs om een stijging van 0,5 tot 0,75 procent.

Hoger, maar nog steeds laag
Toch behoeft deze constatering enige nuance. De hypotheekrente is namelijk nog steeds zeer laag. Bij het afsluiten van een hypotheek betaalt u namelijk nooit meer dan 3 procent rente als u deze 20 jaar vastzet. Dit is – op z’n zachtst gezegd – wel eens anders geweest. Zo was de hypotheekrente in 2008 plusminus 5,5 procent. Dat is dus bijna het dubbele, terwijl de huizen ook toen niet bepaald goedkoop waren.

De juiste keuze
Om maar direct met de deur in huis te vallen: de hypotheek met de laagste rente is lang niet altijd de beste keuze. Natuurlijk heeft u als huizenkoper snel de neiging om vooral naar de hoogte van de hypotheekrente te kijken, maar er zijn meer zaken van invloed die de keuze voor de geldverstrekker bepalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorwaarden bij een verhuizing of het tussentijds aflossen van uw lening, de geldigheidsduur van de offerte of de mogelijkheid om een zogeheten overbruggingskrediet af te sluiten. Zo’n overbruggingskrediet kunt u nodig hebben indien u een nieuwe woning koopt, terwijl uw huidige woning nog niet is verkocht maar u onvoldoende eigen middelen heeft dit gat (tijdelijk) te overbruggen.

Waardevol advies
In soortgelijke situaties kan het beter zijn om uw hypotheek niet af te sluiten bij bank A die de laagste rente biedt, maar juist bij bank B. Ook wanneer u hier bijvoorbeeld 0,3% meer hypotheekrente betaalt. Dat is dan ook exact de reden waarom goed en onafhankelijk hypotheekadvies loont. Onze Van de Water hypotheekadviseurs wegen alle aspecten van een hypotheek mee om zo samen met u tot de meest geschikte keuze te komen, geheel onafhankelijk.

Kennismaken?
Heeft u behoefte aan meer informatie naar aanleiding van deze blog? Of bent u al op zoek naar de hypotheek die het beste bij u past en wilt u graag van onze erkende, onafhankelijke hypotheekadviseurs gebruik maken om zo tot de juiste keuze te komen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder, waarbij we de richtlijnen van het RIVM nauwlettend in de gaten houden én opvolgen!

Meer informatie?
Neem contact met ons op!