Skip to content

BLOG

Hoge huurprijzen? Wellicht is kopen een optie!

Helaas is het inmiddels een bekend fenomeen: het enerzijds hebben van te weinig inkomsten om in aanmerking te komen voor een hypotheek, maar het anderzijds weer te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Wij noemen dit zogeheten ‘duurhuurders’. Een vervelende situatie, waar wellicht verandering in kan komen. Zou u namelijk toch graag een huis willen kopen? Dan kunt u misschien meedoen aan een proefproject.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis (VEH) en vier verschillende banken zijn een nieuw initiatief gestart. Met een proefproject willen zij huurders, die over hoge huurlasten beschikken, de mogelijkheid geven om met een verantwoorde financiering een eigen huis te kopen. In deze nieuwste Van de Water blog lees je alles over de mogelijkheden en voorwaarden.

Tussen wal en schip
Momenteel vallen de duurhuurders tussen wal en schip. Het inkomen is te hoog voor een goedkope huurwoning, maar te laag om een huis aan te kunnen kopen met behulp van een hypotheek. Met als gevolg dat er niets anders op zit dan huren in de vrije sector. Een relatief duur alternatief. Waarom? Omdat de huur die zij betalen in de vrije sector vaak hoger is dan de hypotheeklasten voor een vergelijkbare koopwoning. Dat is dan ook direct één van de voornaamste redenen voor dit proefproject.

Duizend hypotheken
Samen met de vier banken ING, AEGON, Florius en BLG Wonen gaan de Nationale Hypotheek Garantie en Vereniging Eigen Huis dan ook testen of er een andere oplossing is voor deze duurhuurders. Het gaat er dan om dat zij financieel voldoende fit zijn om de maandelijkse hypotheeklasten op te kunnen brengen. De initiatiefnemers hebben in ieder geval besloten dat deze proef maximaal twee jaar zal lopen óf tot de magische grens van duizend verstrekte hypotheken is bereikt.

De voorwaarden
Om deel te kunnen nemen aan dit proefproject, dient u al minstens drie jaar onderdeel uit te maken van de groep duurhuurders. Daarbij komt dat er in deze periode geen betalingsachterstanden mogen zijn geweest. Ook als er geld is geleend of spaargeld is ingezet om de woonlasten te kunnen betalen, is deelnemen geen optie.

Flexwerkers & zzp’ers
Ook zelfstandigen als flexwerkers en zzp’ers zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit traject. Logischerwijs wordt er door de hypotheekverstrekkers wel een controle uitgevoerd om te kijken of het inkomen wel stabiel is. Ondanks de duidelijke voorwaarden, is in deze blog een disclaimer wel op z’n plaats: ook al voldoet u namelijk aan alle bovengenoemde voorwaarden, alsnog kan de bank beslissen dat zij het niet verantwoord achten u van een hypotheek te voorzien.

Meer informatie
Heeft u een vraag over deze blog? Of behoort u al jaren tot de groep duurhuurders die graag een huis wil kopen? Onze erkende financieel adviseurs helpen u graag verder om uw kans op een hypotheek in de nabije toekomst te vergroten. Neem dan ook snel contact met ons op!

Meer informatie?
Neem contact met ons op!