Skip to content

BLOG

Hoe ziet de toekomst van de hypotheekrenteaftrek eruit?

De hypotheekrenteaftrek is een interessant belastingvoordeel voor eigenaren van een woning. Beschikt u over een koopwoning én heeft u een hypotheek waar u hypotheekrente voor betaalt? Dan is er een grote kans dat u recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent simpelweg dat u de betaalde rente af mag trekken van uw inkomen. Oftewel: u krijgt een deel van de hypoheekrente terug. Een starter – die een gemiddelde woning koopt – levert dit al snel zo’n € 1.500 per jaar op! Daarnaast levert het ouderen met een hoge aflossingsvrije hypotheek vaak een nog groter belastingvoordeel op. Fijn dus, die hypotheekrenteaftrek.

Maar wat gaat er in de toekomst gebeuren met deze hypotheekrenteaftrek? Inmiddels roept De Nederlandsche Bank, de toezichthouder van alle banken in Nederland, namelijk dat deze aftrek moet gaan verdwijnen. Echter, in de Tweede Kamer verschillen de meningen hierover. In deze blog maken wij de balans voor u op.

Rechts vs. links
Van de aanwezigen partijen in de Tweede Kamer die geen wijzigingen willen aanbrengen in de regelgeving, is de VVD de grootste. Zij zijn van mening dat starters en zzp’ers makkelijker een hypotheek moeten kunnen krijgen en dat banken daarom minder star moeten zijn. Ze moeten meer naar het perspectief van de mensen kijken. Bovendien zal deze hypotheekrenteaftrek ervoor zorgen dat meer starters en zzp’ers een hypotheek kunnen afsluiten en een woning kunnen kopen, wat de banken op de lange termijn dus alleen maar meer geld oplevert. En dus is de VVD overduidelijk tegen de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.  

Ook de andere rechtse partijen pleiten voor het behoud van deze regeling. Daarentegen zien de linkse partijen het een en ander toch graag gewijzigd worden. Zo willen zij het recht op de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld afbouwen of beperken tot een hypotheek van maximaal € 350.000. Op die manier blijft het voordelig voor zij die het het moeilijkst hebben op de woningmarkt: de starters en zzp’ers.

De grootste linkse partij die voorstander is van de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, is D66. Zij willen in ruil hiervoor de inkomstenbelasting gaan verlagen. Op die manier moet het eindresultaat hetzelfde blijven (financieel voordeliger), maar op een andere manier.

Een alternatief
Er zijn ook andere mogelijkheden om het financieel voordeliger te maken voor onder andere starters en zzp’ers. Zo is het een alternatief om de woning en de bijbehorende hypotheek een andere plek te geven in ons belastingstelsel. Nu vallen deze beide in box 1, net zoals uw inkomen uit werk. Een alternatief zou zijn om dit te veranderen en uw huis en hypotheek in box 3 (vermogen, zoals spaargeld) te laten vallen.

Het grote verschil tussen box 1 en box 3 is dat inkomsten uit box 1 veel zwaarder worden belast. Dat zegt automatisch ook wat over de haalbaarheid van deze optie. Er zouden namelijk extra voorwaarden aan gekoppeld moeten worden, aangezien anders alleen de vermogenden hiervan zullen profiteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vrijstellen van de (over)waarde van een woning of een aparte heffingskorting voor eigenwoningbezitters.

De toekomst
Al met al is het maar zeer de vraag of er de komende kabinetsperiode een verandering gaat komen in de regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Op de langere termijn behoort het zeker tot de mogelijkheden, maar vooralsnog profiteert u nog steeds van dit interessante belastingvoordeel.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Of bent u op zoek naar erkende, onafhankelijke specialisten op het gebied van hypotheken die u kunnen helpen met uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!