Skip to content

BLOG

Het verplichte energielabel: bespaar geld en vraag hem dit jaar nog aan.

Onlangs schreven wij in onze blogs al over de veranderingen die verwacht worden per 1 januari 2021, zoals de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar, de stijgende koopkracht (ondanks de huidige coronacrisis) en de nieuwe hypotheekregels. Deze maand komt daar een nieuwe verandering bij: de aanvraag van het verplichte energielabel. Bent u van plan op korte termijn zo’n energielabel aan te vragen? Of heeft u nog geen enkel idee wat een energielabel inhoudt?

In beide gevallen bent u hier aan het juiste adres. In deze blog leggen wij namelijk stap voor stap uit wat het verplichte energielabel betekent, of het ook daadwerkelijk verplicht is, wat de voordelen zijn én waarom u deze dus het beste nog in deze laatste maand van 2020 kunt aanvragen.

Wat is een energielabel?
Wanneer u een woning verkoopt of verhuurt, komt u vanzelf in aanraking met een energielabel. Dit label geeft namelijk aan – zoals de naam al impliceert – hoe energiezuinig een woning is. Voor huizen hebben de energielabels de letters A tot en met G. Blijkt na de aanvraag dat uw woning een label A of B heeft, dan wil dat zeggen dat het een energiezuinige, toekomstbestendige woning is en dat de energierekening dus aanzienlijk lager zal zijn dan bij een woning met bijvoorbeeld energielabel G.

Is een energielabel verplicht?
Nee, in principe is een energielabel niet verplicht. Dit wordt pas het geval, wanneer u uw woning wilt gaan verkopen of verhuren. De koper moet namelijk de mogelijkheid hebben om – voorafgaand aan het daadwerkelijk aanschaffen van een woning – het energielabel in te kunnen zien. Wanneer u dit label dan niet kunt voorleggen, kunt u een boete krijgen van maximaal €405.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?
In de basis heeft het hebben van een energielabel geen voordelen. Echter, marktontwikkelingen op het gebied van energiezuinigheid hebben hier wel een verandering in aangebracht. Duurzame oplossingen, zoals bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen en warmtepompen zorgen er namelijk voor dat een woning een gunstiger energielabel krijgt. Dat heeft dan weer als gevolg dat energiezuinige woningen meer waarde hebben en dus ook beter verkopen. Het energielabel toont dan dus aan hoe toekomstbestendig de woning is en dat het een lagere energierekening heeft.

Wat gaat er veranderen?
In lijn met het toenemende belang van energiezuinigheid, wordt het energielabel vanaf 1 januari 2021 bepaald op basis van NTA 8800. Dit is een label dat meer inzicht geeft in de energiezuinigheid van een woning. Bovendien komen er uit dit energielabel verbetermaatregelen voort die kunnen bijdragen aan een toenemende energiezuinigheid en bijbehorend comfort.

Daarbij is het vanaf januari 2021 niet meer mogelijk om het energielabel digitaal aan te vragen. Er dient vanaf de nieuwe jaargang een afspraak te worden gemaakt met een energieadviseur. Deze adviseur brengt vervolgens een bezoek aan de woning, inspecteert de situatie en bepaalt aan de hand van basiskenmerken (isolatie, afmetingen en warmtebronnen) hoeveel energie de woning daadwerkelijk verbruikt.

Wat zijn de kosten?
Het nieuwe energielabel wordt aanzienlijk duurder. Waar een verplicht energielabel nu nog voor minder dan €10 te verkrijgen is, gaan de kosten in 2021 naar alle waarschijnlijkheid tussen de €150 en €200 bedragen. Een aanzienlijke stijging, terwijl een verkregen energielabel in 2020 ook gewoon 10 jaar geldig blijft.

Mocht u concrete plannen hebben om uw woning in 2021 te gaan verkopen, dan adviseren wij u dringend voor het einde van het jaar een energielabel aan te vragen. Uiteraard met dien verstande dat de energielabels van 2021 wel een nauwkeurigere opname krijgen dankzij het bezoek van de adviseur. Het is aan u of u dit €150 tot €200 meer waard vindt.

Meer informatie
Heeft u behoefte aan meer informatie naar aanleiding van deze blog? Of bent u al op zoek naar de hypotheek of woning die het beste bij u past en wilt u graag advies van onze erkende, onafhankelijke specialisten met betrekking tot het aanvragen van een energielabel? Neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!