Skip to content

BLOG

Een gratis waarde advies? Zo doet Van de Water dat!

De hoge inflatie, stijgende energieprijzen en ontwikkelingen in Oekraïne zorgen voor veel rumoer en onzekerheid. Een aantal maanden geleden schreven we er al over, maar de zorgwekkende situatie in Oekraïne heeft de grondstofprijzen nog meer doen laten stijgen. En dan met name de prijzen van olie en gas.  Nu deze gevolgen ook daadwerkelijk voelbaar worden in onze portemonnee, ontstaat steeds vaker de vraag wat te doen met – onder andere – de toenemende energiekosten.

De eerste optie is simpel: het verduurzamen van uw huidige woning. Hier schreven we in onze blog van januari al uitgebreid over. Echter, niet iedereen ziet dat zitten wegens uiteenlopende redenen. De voornaamste reden is dat er geïnvesteerd dient te worden, terwijl al de wens bestaat om te verhuizen. Verhuizen naar een andere plaats of naar een grotere of toekomstbestendige woning. Dat is dan ook de tweede optie: verhuizen. Maar dan wilt u natuurlijk eerst weten wat uw huidige woning momenteel waard is. Bij Van de Water is dat geen enkel probleem! Wij komen graag bij u langs voor een gratis waarde advies op maat. In onze nieuwste blog leggen wij uit hoe dat in z’n werk gaat!

Kosteloos en vrijblijvend
Alvorens u gericht op zoek kunt gaan naar een nieuwe woning, is het fijn om te weten wat uw huidige woning ongeveer waard is. Het liefst zonder dat u hiervoor al kosten dient te maken. Bij Van de Water kan dat! Wij komen namelijk geheel kosteloos en vrijblijvend bij u langs voor een waarde advies, waarbij we ons standaard baseren op een aantal factoren.  

Woon- en perceeloppervlakte
Twee van de belangrijkere factoren bij het waarde advies van een woning, zijn de woon- en perceeloppervlakte. Deze geven een beeld van de omvang en de ruimte die een woning te bieden heeft. Bovendien is dit relatief eenvoudig vergelijkingsmateriaal, omdat iedere woning over deze twee feitelijke kenmerken beschikt.

Type woning
Ook wordt ook het type woning in ogenschouw genomen. Zo is het logisch dat een vrijstaande woning of villa een hogere waarde heeft dan een rijwoning of een twee-onder-een-kap. Dit zijn – naast de woon- en perceeloppervlakte – feitelijke gegevens die de basis vormen voor een waarde advies.

Referenties
Voorafgaand aan het bezoek doet onze makelaar al een voorbereidend onderzoek naar de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de buurt. Dit zijn woningen die onlangs te koop zijn aangeboden of al zijn verkocht. Om te bepalen of een woning uit de buurt soortgelijk is, wordt met name gekeken naar de woon- en perceeloppervlakte. Deze woningen noemen wij referentie objecten.

Daarbij is het mogelijk dat er recent geen soortgelijke woning in de verkoop is gekomen of is verkocht en dat de meest recente transacties van één of meerdere jaren geleden dateren. Echter, deze prijzen zijn dan geen realistische weerspiegeling van de huidige situatie op de woningmarkt. In zo’n geval maken we dan ook gebruik van de zogeheten geïndexeerde koopsom. Dat wil zeggen dat we de initiële verkoopprijs van woningen in het verleden, indexeren naar de huidige waarde. Dit wordt bepaald door een standaardmodel. Op die manier kunnen we alsnog referentie objecten aan de potentiële verkopers laten zien als vergelijkingsmateriaal, om een beeld te krijgen bij de huidige situatie.

Afwerking van de woning
Uiteraard wordt ook gekeken naar de staat waarin de woning verkeert. Is er sprake van achterstallig onderhoud en dienen de potentiële kopers hier bij voorbaat al rekening mee te houden? Of betreft het een duurzame woning in goede staat en hoeven de potentiële kopers hier de komende jaren niets meer aan te doen? Dit kan een groot verschil maken in zowel de verkoopprijs, als het aantal potentieel geïnteresseerden in de woning.

Omgeving
Tot slot speelt ook de omgeving een grote rol bij de bepaling van de waarde van de woning. Zo zijn woningen in een krimpregio of in een buurt met veel vergrijzing minder waard dan de vergelijkbare woningen in (de buurt van) bijvoorbeeld een stadscentrum. Daarbij komt dat huizen in grote steden duurder zijn dan woningen gelegen in de relatief kleinere plaatsen.

Meer informatie
Kortom: een waarde advies wordt geformuleerd aan de hand van de nodige factoren. Heeft u dus verhuisplannen? Of twijfelt u en bent u benieuwd naar de huidige waarde van uw woning? Onze erkende makelaars komen graag bij u langs om geheel gratis en vrijblijvend een waarde advies te geven. Om een afspraak in te plannen kunt u telefonisch contact opnemen met een van onze kantoren.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!