BLOG
Energiezuinig huis financieren? Dit zijn de mogelijkheden.
De afgelopen maanden is energie, mede door de situatie in Oekraïne, aanzienlijk duurder geworden. Dit resulteert met name in hogere olie- en gasprijzen. Helaas is het toekomstperspectief hiervoor niet rooskleurig: naar verwachting zullen de prijzen alleen maar verder oplopen. Niet alleen omdat er meer vraag dan aanbod is, maar ook omdat de overheid gas steeds zwaarder gaat belasten. Voor alle huishoudens die gebruik maken van gas een vervelende ontwikkeling.
Om die reden is het dan ook een goed moment om te kijken hoe uw woning energiezuiniger gemaakt kan gaan worden. Maar wat is de juiste keuze? Verbeterde isolatie? Zonnepanelen? Andere beglazing? Of toch de overstap maken naar een (hybride) warmtepomp? En, niet geheel onbelangrijk, wat zullen de kosten hiervan gaan bedragen? Dit is afhankelijk van het huis, uw wensen en natuurlijk uw budget. In onze nieuwste blog gaan we daarom in op de verschillende financieringsmogelijkheden.
Terugverdienen
Investeren in het energiezuinig maken van uw woning kost geld. Maar het uiteindelijke doel ervan is het op termijn terug te verdienen. Zo kan het isoleren van een woning al binnen enkele jaren worden terugverdiend. Zonnepalen en warmtepompen daarentegen zijn grotere investeringen en hebben daardoor automatisch een langere terugverdientijd. Echter, het blijft een interessante investering. Waarom? Het rendement van zo’n investering blijft namelijk veel hoger dan de huidige spaarrente, al duurt het tussen de 15 en 20 jaar om de energiezuinige maatregelen terug te verdienen.
De financiering
Niet iedereen beschikt over voldoende spaargeld om de verduurzaming van een woning te kunnen financieren. Of men wil het spaargeld liever niet in het huis investeren. Indien dit het geval is, blijven er voldoende mogelijkheden over om uw energiezuinige maatregelen te financieren. Aangezien de rente laag is, blijft het namelijk interessant om een lening af te sluiten. Wij zetten daarom vier opties voor u op een rij.
1) Bestaande hypotheek
Het verhogen of oversluiten van een lopende hypotheek kan altijd tot de mogelijkheden behoren. Enerzijds is het mogelijk dat uw woning overwaarde heeft. Anderzijds zijn de regels zo dat er voor een duurzamer huis meer geleend kan worden. In het kader van energiezuinige maatregelen mag de bestaande hypotheek namelijk worden verhoogd tot 106% van de waarde van de woning. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden, waarover wij u graag meer vertellen.
2) Duurzaamheidslening
Afhankelijk van de gemeente waar u woont, is het wellicht mogelijk dat u in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening. Met zo’n lening kunt u maximaal €25.000 lenen tegen een rente van slechts 1,6%. Om erachter te komen of uw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt, kunt u naar de volgende website gaan: https://www.svn.nl/duurzaamheidslening
3) Energiebespaarlening
Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een ‘milieulening’. Zo heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. Bij zo’n lening is de rente veel lager dan de rente op een persoonlijke lening. De reden hiervan is simpel: de overheid subsidieert deze lening. In totaal kunt u maximaal € 65.000 lenen en de rente ligt momenteel tussen de 1,5 en 1,9 procent.
4) Groene lening
Ook sommige banken bieden een soort duurzaamheidslening aan: de zogeheten groene lening. Het geleende geld dient hierbij verplicht te worden gebruikt om te verduurzamen. De rente van deze groene lening is vaak lager dan de rente van een reguliere lening en dus ook een mogelijk interessante optie.
Meer informatie
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om uw energiezuinige maatregelen te kunnen financieren. Heeft u vragen of bent u op zoek naar een persoonlijk advies voor uw situatie? Onze erkende financieel adviseurs helpen u graag verder!