Skip to content

BLOG

Een hypotheek afsluiten in 2021? Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.

Onlangs verscheen in het nieuws dat – ondanks de huidige coronacrisis – de huizenprijzen in oktober het sterkst zijn gestegen in de afgelopen twee jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van vorig jaar waren bestaande koopwoningen maar liefst 9,1% duurder dan een jaar eerder. En dus behoeft het belang van én de vraag naar hypotheken geen uitleg.

Daarbij verandert er elk jaar het nodige aan regels op het gebied van hypotheken. Zo ook in 2021. In deze blog zetten wij de belangrijkste aankomende veranderingen voor u op een rijtje.

NHG-GRENST STIJGT NAAR €325.000
Waar hypotheken in 2020 nog maximaal €310.000 mogen bedragen om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), zal dat voor komend jaar niet meer het geval zijn. Deze zogeheten kostengrens zal per 1 januari 2021 namelijk met €15.000 toenemen naar €325.000. En mocht u grote plannen hebben op het gebied van extra energiebesparende voorzieningen, dan kunt zelfs een NHG-hypotheek afsluiten tot €344.500. Extra energiebesparende voorzieningen is nogal een ruim begrip. Een aantal voorbeelden zijn hernieuwde isolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren, een warmtepomp en uiteraard zonnepanelen.

Het grote voordeel van zo’n NHG-hypotheek, is de lagere rente. Dit verschil kan in bepaalde situaties wel tot maar liefst 0,6% oplopen. In uw voordeel welteverstaan. Hierbij dient dan wel eenmalig een premie van 0,7% over de gehele hypotheek betaald te worden, maar dit wordt snel terugverdiend.

TWEEDE INKOMEN GAAT ZWAARDER WEGEN
Wanneer u nu – samen met uw partner – een hypotheek wenst af te sluiten in, telt het tweede inkomen voor 80% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vanaf 1 januari 2021 gaat dit percentage stijgen naar 90%.

STUDIESCHULD MINDER BELASTEND 
Het is algemeen bekend dat het hebben van een studieschuld nadelige gevolgen heeft voor de maximaal af te sluiten hypothecaire lening. Maar er is goed nieuws te melden voor ex-studenten met een actuele studieschuld. Per 1 januari 2021 gaat deze namelijk aanzienlijk minder zwaar wegen. Nu wordt er in de berekening nog gebruik gemaakt van een vast percentage, maar vanaf volgend jaar gaat de bank rekenen met de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Een gunstige ontwikkeling gezien het feit dat de rente al een flinke periode historisch laag staat. Dankzij deze nieuwe regel kunt u simpelweg meer geld lenen voor uw potentiële koopwoning.

VRIJSTELLING OVERDRACHTSBELASTING WONINGKOPERS TOT 35 JAAR 
Onlangs is de Wet differentiatie overdrachtsbelasting door de Tweede kamer aangenomen, wat niet zonder gevolgen zal blijven. Woningen die als hoofdverblijf worden gebruikt, blijven een overdrachtsbelasting hebben van 2%. Voor starters en doorstromers jonger dan 35 jaar komt er per 1 januari 2021 een vrijstelling, zoals reeds aangekondigd in onze blogs van de afgelopen twee maanden.

Met ingang van 1 april 2021 is er wel nog een aanvullende voorwaarde opgenomen voor de toepassing van deze vrijstelling. Er kan vanaf dat moment alleen gebruik worden gemaakt van deze vrijstelling wanneer de aanschafprijs van de woning lager ligt dan €400.000.

TARIEF OVERDRACHTSBELASTING STIJGT
Waar de Wet differentiatie voor starters en doorstromers een positieve impact heeft, is er anderzijds ook een minder voordelige ontwikkeling te melden. Met ingang van de nieuwe jaargang zal het algemene tarief van de overdrachtsbelasting namelijk verhoogd worden naar 8%. Dit tarief is van toepassing op niet-woningen én woningen die alleen als tijdelijk hoofdverblijf worden gebruikt, zoals vakantiewoningen en woningen die ouders voor hun kind(eren) aanschaffen. Zoals reeds vermeld blijven woningen die als hoofdverblijf gelden, belast met 2% overdrachtsbelasting.

Er is nog een kleine slag om de arm voor wat betreft deze wet, aangezien er nog gewacht wordt op een akkoord van de Eerste Kamer. Naar verluidt zal er medio december sprake zijn van de welbekende witte rook.

MAXIMALE AFTREK NEEMT AF
Vanaf volgend jaar is het toegestaan om de hypotheekrente die u betaalt, bij uw belastingaangifte af te trekken van uw inkomen. Hierdoor hoeft u simpelweg minder belasting aan de fiscus te betalen. Anderzijds dient u – wanneer u meer dan €68.507 bruto per jaar verdient – er rekening mee te houden dat u per 1 januari 2021 minder hypotheekrente kunt aftrekken. Waar dat percentage nu nog 46% is, wordt dat in 2021 nog maar 43%.

‘CORONATOETS’ VOOR ONDERNEMERS EN ZZP’ERS 
Helaas heeft het coronavirus een flinke impact op een groot aantal ondernemers en zelfstandigen in Nederland. Op het afsluiten van een hypotheek wordt per 1 januari 2021 dan ook extra toezicht gehouden. De kans is groot dat deze groep ondernemers en zzp’ers een zogeheten “coronatoets” moeten invullen. Hieruit moet dan blijken of de ondernemer financieel is getroffen door de coronacrisis. Dit alles om nader te bepalen of er ook daadwerkelijk risicoloos een hypotheek kan worden afgesloten.

MEER INFORMATIE
Heeft u behoefte aan meer informatie naar aanleiding van deze blog? Of bent u al op zoek naar de hypotheek of woning die het beste bij u past en wilt u graag van onze erkende, onafhankelijke adviseurs gebruik maken om zo tot de juiste keuze te komen? Neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!