Skip to content

BLOG

De huidige woningmarkt: prijzenrecords ondanks COVID-19

2020 was het jaar dat geheel in het teken stond van het coronavirus. Het overgrote deel van de Nederlandse economie kreeg een flinke tik te verwerken. Maar de woningmarkt niet. Sterker nog: de woningmarkt zat het afgelopen jaar nog altijd in de lift. En nu is het februari 2021: een nieuw jaar, dus een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Maar hoe staat het er momenteel voor met de woningmarkt? Wat zijn de gevolgen van de lockdown die op dinsdag 15 december van het vorige jaar is ingegaan?  En wat is het toekomstperspectief?

Om deze vragen zo concreet mogelijk te beantwoorden, zoomen wij in deze blog in op het vierde en laatste kwartaal van vorig jaar en kijken we vooruit naar 2021: wat zijn de verwachtingen en perspectieven?

Hoe is het vierde kwartaal van 2020 verlopen?
Wanneer we kijken naar de cijfers, kunnen we zonder twijfel concluderen dat COVID-19 het afgelopen jaar geen enkele invloed heeft gehad op de woningmarkt. In totaal zijn er in oktober, november en december 41.184 woningen verkocht. Dat komt neer op een stijging van 2,3% ten opzichte van het aantal verkochte woningen in diezelfde periode in 2019. Daarbij lag de gemiddelde verkoopprijs nu op € 365.000, wat een stijging van maar liefst 11,6% betekent.

Daartegenover staat echter een negatieve ontwikkeling. Het aantal woningen dat in het vierde kwartaal van 2020 in de verkoop is gegaan, is slechts 25.519. Dit is een ongekende daling van 32,8% ten opzichte van een jaar eerder.

De krapte-indicator doet de alarmbellen rinkelen
Met de krapte-indicator wordt aangegeven hoeveel keuze de consument heeft bij de aanschaf van een nieuwe woning. In het laatste kwartaal van het vorige jaar was de waarde van deze indicator nog slechts 1,9. Dat wil dus zeggen dat men – gemiddeld genomen – keuze had uit maximaal twee woningen bij de zoektocht naar een nieuw onderkomen. Dit is het laagste niveau van de NVM krapte-indicator sinds 2000. Om een vergelijking te maken: in 2015 bedroeg de krapte-indicator gemiddeld genomen nog meer dan 10, terwijl deze in 2013 nog z’n piek bereikte: 30.

De situatie in Breda, Tilburg, Oirschot en omstreken
Graag zoomen we nog even in op onze regio’s voor wat betreft de cijfers van het vierde kwartaal van 2020. In Breda en omstreken zijn in totaal 1.064 woningen verkocht. Met een toename van 8,7% ten opzichte van een jaar eerder, is dat een forse stijging te noemen. In Tilburg & Oirschot was deze stijging aanzienlijk minder: met 706 verkochte woningen was dat slechts 0,8%.

Qua verkoopprijs zijn de woningen in Breda en omstreken gemiddeld verkocht tegen een bedrag van € 367.000. Een prijsstijging van maar liefst 11,5% ten opzichte van 2019. In Tilburg en Oirschot is het – in vergelijking met Breda e.o. – gemiddeld genomen aantrekkelijker om een woning aan te schaffen, afgaande op de verkoopprijs. Deze lag in Q4 van 2020 gemiddeld op € 349.000, wat overigens ook een aanzienlijke prijsontwikkeling is ten opzichte van een jaar geleden: 10,7%.

Hoe ziet het toekomstperspectief eruit?
Het behoeft geen toelichting als we zeggen dat de krapte-indicator momenteel veel te laag staat. Hier moet echt wat gaan gebeuren. NVM-voorzitter Onno Hoes ‘ziet goede voornemens in de politiek’. Daarbij geeft hij ook aan dat ‘de woningmarkt schreeuwt om actie en er een substantiële toename van het aantal woningen nodig is’.

Ondanks dit tekort aan woningen, wordt er voor 2021 door de NVM rekening gehouden met een – weliswaar kleinere – groei. Het aantal woningverkopen zal wellicht wat afnemen, maar er wordt alsnog een prijsstijging verwacht van 4 à 6 procent. Met andere woorden: mensen die wachten met de aanschaf van een woning in de hoop dat de prijzen wegens COVID-19 zullen kelderen, zullen ook in 2021 naar alle waarschijnlijkheid van de spreekwoordelijke koude kermis thuiskomen.

Meer informatie
Bent u op zoek naar een woning, maar lukt het u maar niet de geschikte match te vinden? Of bent u al op zoek naar de hypotheek die het beste bij u past en wilt u graag advies van onze erkende, onafhankelijke specialisten? Neem dan gerust contact met ons op om een (digitale) afspraak te maken.

 

Meer informatie?
Neem contact met ons op!