Skip to content

BLOG

De druk op de woningmarkt neemt af: kansen voor starters

Voor starters lijkt de zon op de woningmarkt eindelijk te gaan schijnen. En dat terwijl uit een officieel rapport van het Kadaster bleek dat het aantal starters op de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2019 nog een dieptepunt had bereikt. Zij voelden namelijk als geen ander de concurrentie van de doorstromers, de mensen die al langere tijd een hypotheek en koopwoning bezitten. Maar daar lijkt nu dan toch echt verandering in te gaan komen.

Corona
Ondanks het feit dat we in Nederland al wekenlang te maken hebben met de coronacrisis, worden er nog steeds meer woningen in de verkoop gezet én verkocht als in de weken voor de uitbraak van het coronavirus. Het aantal woningen dat te koop is aangeboden tijdens de zogeheten intelligente lockdown, ligt ruim 3% hoger dan exact een jaar geleden. Deze cijfers heeft het NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs, onlangs bekend gemaakt.

Daarbij komt dat de huizenprijzen nog steeds ongeveer op hetzelfde niveau blijven. “Het biedt kansen voor starters die te maken hebben met veel concurrentie” aldus Onno Hoes, voorzitter van het NVM. Waarom dit kansen biedt? In verband met de corona maatregelen en richtlijnen van het RIVM, is er maar één persoon of één stel welkom bij een bezichtiging. Over het algemeen brengen relatief minder mensen een bod uit en als logisch gevolg daarvan, wordt er minder overboden. Dit biedt starters een grotere kans om ook een huis te kopen.

Starters versus doorstromers
De NVM heeft geconstateerd dat het aandeel van starters in de verkopen inmiddels ook al daadwerkelijk hoger is geworden. Saillant detail is dat dit ten koste gaat van de ‘grote concurrent’: de doorstromers. Desalniettemin blijft het aanbod van nieuwe woningen nog steeds te laag. Op lange termijn zal iedere potentiële koper, ook de starter, gebaat zijn bij een ruimer aanbod van woningen. Bestaand of nieuwbouw.

RIVM richtlijnen
De coronacrisis heeft – ondanks de positieve cijfers – een grote invloed gehad op de woningmarkt. Zo maar ‘even’ een woning bezichtigen behoort niet meer tot de realiteit. Gelukkig hebben makelaars en taxateurs snel geschakeld om bezichtigingen binnen de richtlijnen van het RIVM uit te kunnen blijven voeren. Dat geldt ook voor de Van de Water Groep. Wilt u ook graag een woning bezichtigen, maar wilt u zich wel volledig conformeren aan de door het RIVM en overheid gestelde richtlijnen? Geen enkel probleem! Dat willen wij namelijk ook. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en wie weet staan wij binnenkort samen in uw eerste koopwoning.  

BRON: NVM, 2020

Meer informatie?
Neem contact met ons op!