Skip to content

BLOG

Besparen op uw energiekosten? Start met verduurzamen!

Het zal u niet zijn ontgaan dat de gasprijzen vorig jaar enorm zijn gestegen. Maar ook voor de lange termijn ligt in de lijn der verwachting dat energie in z’n algemeen duurder zal gaan worden. En dan met name de gasprijzen, onder andere omdat hier steeds meer belasting op wordt geheven. Die belastingverhoging is er niet voor niets. Hiermee wil de overheid mensen stimuleren om het energieverbruik te verlagen. 

De verduurzaming van uw woning wordt daarmee steeds interessanter. Enerzijds dus vanwege de stijgende energiekosten. Maar anderzijds ook voor wat betreft de waarde van uw woning, aangezien duurzaamheid gunstig is voor de verkoopwaarde. Al met al genoeg redenen om in deze blog verder in te gaan op de mogelijkheden om van uw woning een duurzamer onderkomen te maken.

Isoleren
De eerste stap om uw woning duurzamer te maken, is isolatie. Als uw vloer en de spouwmuren nog niet zijn geïsoleerd, adviseren wij daar mee te starten. Zeker gezien het feit dat de kosten ervan vaak te overzien zijn, terwijl het rendement hoog is. Dat wil zeggen dat je de investering snel terugverdient.

Spouwmuren
Voor het isoleren van de spouwmuren van een hoek- of tussenwoning bedragen de kosten gemiddeld tussen de € 800 en € 2.000. Dit heeft als gevolg dat u daarna per jaar zo’n € 200 tot € 500 bespaart. Een rendement van maar liefst 25%.

Vloer
Een vloer isoleren kan op verschillende manieren. De meest toegepaste manier is met purschuim. Gemiddeld bedragen de kosten hiervan tussen de € 1.400 en € 1.800, met een jaarlijkse besparing van zo’n € 160 tot € 220. Een keurig rendement van 11%.

Dak isoleren
Warme lucht stijgt op, dat is algemeen bekend. Om die reden is het dan ook aan te raden om uw dak te isoleren. Echter, het grote nadeel van deze isolatie zijn de bijbehorende kosten. Dakisolatie is namelijk een vrij prijzige aangelegenheid en dus duurt het langer voor u de investering kunt terugverdienen.

Zonnepanelen
Op de lijst van mogelijkheden om uw woning te verduurzamen, staan zonnepanelen zonder twijfel op twee. Enerzijds omdat u met zonnepanelen zelf duurzame energie opwekt. Anderzijds omdat de terugverdientijd relatief kort is: gemiddeld wordt een investering in zonnepanelen in plusminus zeven à acht jaar terugverdient.

Daarbij geldt er in ieder geval tot 1 januari 2023 nog een extra voordeel. De stroom die u namelijk aan het stroomnet levert, mag u aftrekken van het eigen energieverbruik.

Minder gas
Zoals al eerder aangegeven, zullen de gasprijzen de komende jaren alleen maar hoger komen te liggen. Vandaar dat wij adviseren om, waar mogelijk, van gas af te stappen en over te gaan op bijvoorbeeld elektriciteit. Neem uw gasfornuis als voorbeeld. Deze zou u kunnen laten vervangen door een inductiefornuis. Hierdoor zal uw gasverbruik aanzienlijk lager worden en daarmee ook de hoogte van uw energierekening.

Warmtepomp
Om echt volledig te besparen en te verduurzamen, gaat u volledig van het gas af. Een warmtepomp geldt momenteel als het meest populaire en meest gebruikte alternatief voor gasverwarming. Hierbij zorgt de pomp samen met een boiler voor warm water. Dit warme water wordt door de vloerverwarmingsbuizen verspreid om zo een woning te kunnen verwarmen. Maar niet alleen verwarmen, ook behoort het steeds vaker tot de mogelijkheden dat een dergelijke warmtepomp koud water aanmaakt om zo een vloer en daarmee een woning te kunnen koelen in de zomer.

De werking van een warmtepomp is te vergelijken met die van een cv-ketel. De warmtepomp regelt namelijk, net als een ketel, de verwarming in combinatie met een boiler. Het verschil zit hem in het feit dat een warmtepomp voor het grootste deel draait op lucht. Het overige deel komt van een elektrisch element. In het geval van een complete warmtepomp-installatie heeft u dus geen gas meer nodig.

De aanschaf en installatie van een warmtepomp zijn afhankelijk van uw woning en wensen. De goedkoopste oplossing ligt rond de € 4.000. Let wel dat een warmtepomp al snel zo’n 3.500 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar verbruikt. Om u een beeld te geven: een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.741 kWh. Dit is dan ook de reden dat zonnepanelen worden geadviseerd in geval van een warmtepompinstallatie.

Meer informatie
Bent u zich nog aan het oriënteren en bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw duurzame verbouwing te financieren? Onze erkende financieel adviseurs helpen u graag verder.

Meer informatie?
Neem contact met ons op!